skip to Main Content

Besparen op energiekosten

Op het gebied van energie moeten bedrijven aan steeds meer regelgeving voldoen. Dit komt uiteraard door de strengere wetgeving omtrent de energievoorziening voor bedrijven. Het is bijvoorbeeld nodig om boven een bepaald verbruik informatie vrij te geven als bedrijf vanwege het activiteitenbesluit milieubeheer. Daarnaast worden er sinds juni 2019 analyses gehouden zoals de EED Energie audit. Het kan veel moeite en kosten besparen als deze zaken allemaal voor jou bedrijf worden geregeld.

Informatieplicht

Het is sinds juli 2019 verplicht om aan de informatieplicht te voldoen. Dit komt door het activiteitenbesluit milieubeheer. Jouw bedrijf heeft pas een informatieplicht vanaf een bepaald verbruik. Dit is ingesteld op 50.000 kWh per jaar qua elektriciteitsverbruik. Voor gas is een informatieplicht verplicht vanaf 25.000 kubieke meter gas per jaar. Stijgt jouw bedrijf dus boven één van deze grenzen uit dan zal hieraan voldaan moeten worden.

Om te voldoen aan deze informatieplicht is er veel kennis nodig. Het is daarom vaker makkelijker om dit door een ander te laten doen. Cooperatieondernemers.nl kan het hele proces overnemen. Hiervoor is verzamelen van de benodigde informatie een eerste stap. Daarna zal er een rapport worden opgesteld die voor jou zal worden ingeleverd bij het E-loket van de overheid. Dit zorgt ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan de informatieplicht maar maakt ook makkelijk inzichtelijk hoe jouw bedrijf energie verbruikt. Het zal ervoor zorgen dat jij meer tijd over houd voor de ‘’core business’’ van jouw bedrijf en tegelijk zal het kosten besparen.

EED Energie-audit

Energie-audits zijn voor een aantal bedrijven verplicht in Nederland. Bedrijven met meer dan 250 FTE of bedrijven met een omzet groter dan € 50 miljoen zijn verplicht een EED audit te laten uitvoeren. Dit komt door de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (de EED). Deze richtlijn zorgt ervoor dat bedrijven bewuster met hun energieverbruik bezig gaan en hierdoor het bedrijfsleven zal worden verduurzaamt. De verslagen van deze audits kunnen sinds 2019 digitaal worden ingeleverd. In een audit zal worden nagegaan welke mogelijke besparen er voor het oprapen liggen. Deze verplichting kan dus op termijn zeker lonen aangezien het energieverbruik zal dalen.

Een audit is niet altijd verplicht. Het is makkelijk om te checken of jouw bedrijf moet voldoen aan de auditplicht. Je zou gebruik kunnen maken van de wetchecker energiebesparing. Deze valt gratis te gebruiken en zal tevens aantonen of jouw bedrijf verplicht audits moet afleggen. Los van het feit of audits verplicht zijn, is het zeker aan te raden. Er liggen namelijk vele voordelen in verscholen. Daarnaast is het goed voor het imago van jouw bedrijf om bezig te zijn met verduurzaming.

Het is makkelijker om de audits te laten doen door een bedrijf die hierin is gespecialiseerd. Dit zal uiteindelijk veel tijd en geld besparen.

Conclusie

Tegenwoordig moet je als bedrijf aan veel verschillende plichten voldoen op het gebied van energie. Met de juiste begeleiding hoeft dit echter geen zware last te zijn. Hierbij komt dat in de meeste van deze maatregelen ook grote voordelen liggen verscholen. Daarom is het, zelfs als jouw bedrijf niet verplicht is informatie te versturen of audits te doen, verstandig om hier eens beter naar te kijken.

Wij ontzorgen u ook graag van energiecontracten