skip to Main Content

Collectief Inkopen Energie

Het is mogelijk om met een grote groep bedrijven of particulieren een energieproduct te kopen. Hierdoor kan een lagere prijs worden bereikt aangezien je een betere onderhandelingspositie hebt zodra je met meer bent. Hiervoor geldt uiteraard: hoe meer deelnemers, hoe lager de prijs.

Hoe werkt collectieve energie?

Om deel te nemen aan collectieve energie zul jij je eerst moeten inschrijven. Zodra dit is gebeurd zal er een energieveilig plaatsvinden. Op deze veilig zal de maatschappij met de laagste prijs winnen. Dit uiteindelijke aanbod zal weer bij jou terecht komen en hierna kun jij zelf bepalen of je overstapt van energieproduct.

Wat zijn de voordelen van een collectief?

Collectieve energie maakt de markt eerlijker voor alle spelers. Voorheen was het voor het Midden- en Kleinbedrijf en particulieren lastig om een prijs te krijgen die gelijk staat aan dat van de grote afnemers. Door de komst van collectieve energie is hier verandering in gekomen. Het bewustzijn onder consumenten en het Midden- en Kleinbedrijf is gestegen en zij betalen niet langer een te hoge prijs voor hun energieproduct. Voor veel productieprocessen is energie een belangrijke kostenpost en de collectieve energie zorgt ervoor dat de concurrentiestrijd in de sectoren eerlijker verloopt. Het is nu voor kleine bedrijven namelijk mogelijk om dezelfde prijs voor energie te betalen dan de grote multinationals.

Waar moet ik aan denken bij het kiezen voor collectieve energie?

Het kan nogal verschillen wat het goedkoopste energie product is. Het hoeft niet zo te zijn dat het winnende product ook altijd de goedkoopste optie is. Check daarom goed of wel alle energieleveranciers meedoen aan de veiling. Dit kan voorkomen dat je een energiecontract aangaat die eigenlijk toch niet zo voordelig is. Daarnaast moet je in veel gevallen lid worden van een collectieve energie partij. Dit kost vaak geld. Let daarom goed op met welke partij jij in zee gaat voordat jij je inschrijft bij een partij die geen scherpe resultaten uit de veilingen kan bieden.

Ook is het belangrijk om te kijken op alle kosten wel zijn opgenomen in het winnende bod. Dit kan namelijk in veel gevallen een methode zijn om de prijs goedkoper te doen lijken dan ze eigenlijk zijn. Ook hier is het belangrijk dat er goed is gekeken naar de standaard prijzen op de markt. Die kunnen namelijk in sommige gevallen goedkoper uitvallen. Houd dit daarom altijd in je achterhoofd.

Een belangrijk punt om op te letten is de vraag of je wel boetevrij mag overstappen naar een andere energieleverancier. Veel collectieve energie leveranciers bieden namelijk prijzen aan die net wat lager liggen maar waar je wel voor langere tijd gebonden bent aan dezelfde leverancier. Het is dan voor jou de vraag of jij die mate van flexibiliteit over hebt voor een iets lagere prijs. De prijzen van energie kunnen namelijk nogal verschillen. Als jij je voor langere tijd wil verbinden aan dezelfde leverancier dan kun je niet meer goed reageren op de bewegingen in de markt. Let hier dus goed op.

Dan rest er nog het punt van onafhankelijkheid. Veel aanbieders van collectieve energie zijn niet onafhankelijk. Dit zal er in veel gevallen toe leiden dat jij niet de beste deal krijgt voorgeschoteld. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Het is daarom belangrijk om online goed te checken of de partij waarmee jij in zee gaat wel onafhankelijk is.

Wij ontzorgen u ook graag van energiecontracten