Is WKO, warmte-koudeopslag, iets voor jouw bedrijf?
Wat is WKO, warmte-koudeopslag? Hoe werkt het? En is het iets voor jouw bedrijf? WKO, warmte-koudeopslag, is een duurzame vorm van verwarmen en koelen van panden en gebouwen. Andere voordelen van WKO is dat het lage exploitatielasten kent, een betrouwbare energiebron is, zuinig is en comfortabel.
Wat is warmte-koudeopslag, afgekort WKO, precies?
Bij een WKO-systeem wordt de energie van een gebouw en/of de omgeving in de bodem opgeslagen. In combinatie met een warmtepomp kan zo de juiste temperatuur in het gebouw of pand geregeld worden. De warmtepomp is er voor de warmte en koeling wordt passief geregeld. Door de energiezuinige warmtepomp en de passieve koeling kan je tot wel 60 procent aan verwarmingsenergie en 80 procent aan koelingsenergie besparen. Hierdoor is een WKO-systeem vaak tussen de 5 en 15 jaar al terugverdiend.
De twee systemen van WKO, duurzaam en toekomstbestendig
WKO maakt gebruik van de warmte en koude die altijd in de grond, de bodem, deze zit. Deze energiebron is er altijd of het nu dag, nacht, regen, zon, wind of windstil is. Het komt er op neer dat WKO de meest zuinige energieopwekking is, wat met het oog op energieneutraliteit voor een toekomstbestendig energiesysteem zorgt. Er zijn twee soorten manieren waarop een WKO kan worden ingezet. Namelijk via een open of een gesloten systeem.
Open systemen
Uit een geschikte grondwaterlaag wordt water onttrokken en weer geïnjecteerd. In de winter wordt er warm water opgepompt uit een warme bron die door middel van de warmtepomp zijn warmte kan afgeven aan het gebouw. Het afgekoelde water wordt vervolgens terug geïnjecteerd in de koele waterbron. In de zomer gaat het proces precies andersom en wordt dit koele water gebruikt om het gebouw te koelen, waarna het opgewarmde water weer naar de warme bron wordt gebracht.
Gesloten systemen
Het gesloten systeem werkt in principe niet anders dan het open systeem. Maar zoals de naam al doet vermoeden heb je hier te maken met een systeem dat volledig in ‘eigen’ handen is en wordt er dus geen gebruik gemaakt van natuurlijk grondwater en haar temperaturen. In plaats daarvan wordt eigen water met een niet-giftig antivriesmiddel door aangelegde bodemlussen gepompt, waarbij het de aardewarmte of -koelte opneemt en zo kan afgeven in het WKO-systeem.
Voor wie is een WKO geschikt?
Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van WKO, vooral als we kijken naar grote complexen en gebouwen. Het RVO raadt specifiek het gebruik van een WKO aan voor de volgende bedrijfspanden, gebouwen en complexen:
- (Grotere) Utiliteitsgebouwen of winkelcomplexen met doubletten;
- Kassen in de glastuinbouw;
- Kleinere projecten met een recirculatiebron;
- Nieuwbouwprojecten;
- Renovatieprojecten, hoewel rekening gehouden moet worden met de locatie en situatie;
- Gebouwen die op verontreinigde grond staan, omdat WKO grondverontreiniging kan helpen tegengaan;
WKO is ook heel interessant voor gebouwen die een grote koudevraag hebben als er in de buurt bijvoorbeeld gebouwen zijn met een grote warmtevraag zoals woningen. Via een zogenaamd ringsysteem kunnen de gebouwen aan elkaar gekoppeld worden waardoor jullie samen voor een duurzamere warmte- en koude energie kunnen zorgen.